Advies

Drone voor beginners

Ben jij nog nieuw in de drone-wereld en wil je advies bij het kopen van een drone die past bij jouw behoeftes? Als je wil beginnen met een drone stel jezelf dan eerst de vraag; waar ga ik de drone voor gebruiken? Wil je de drone gebruiken voor film en fotografie, om voor je plezier te vliegen (speelgoed), of om om te racen of stunts mee te doen? Op die manier kun je in ieder geval de drones uitsluiten die niet bij jouw behoeftes passen. Hieronder meer infomatie over een goede drone voor beginners en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Wat kost een drone?

Dit kan voor een instapmodel slecht een paar tientjes zijn maar voor een serieus model ga je al gauw richting de duizenden euro’s. De vraag is natuurlijk wat jij bereid bent uit te geven en aan welke behoeftes jouw drone voor beginners moet voldoen. Maar over het algemeen heb je een prima drone voor beginners tussen de 100 en 300 euro. Je kunt ook net boven dat bedrag gaan en voor de DJI Mavic Mini kiezen. Dit is een hele goede drone voor beginners.

Hoe lang wil je vliegen?

De meest instapmodellen kunnen maximaal rond de 10 minuten achtereen vliegen, terwijl de meer geavanceerde/duurdere modellen tussen de 20 – 30 minuten halen. De meeste accu’s hebben een uur of langer nodig om op te laden. Het is verstandig om goed te bedenken hoe lang je wilt kunnen vliegen met je drone, om zo de juiste keuze te kunnen maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere accu’s aan te schaffen, om zo de vluchtduur te verlengen.

Welke soorten drones zijn er?

Er zijn momenteel 3 verschillende soorten drones op de markt. De verschillen zitten in het aantal propellers, de stabiliteit tijdens het vliegen en het wel of niet beschikken van een camera op de drone. Daarnaast zitten de verschillen ook in het doel van de drone. Zo heb je drones die zijn bedoeld als speelgoed, om te racen/stunten of om te filmen/fotograven.

Propellers drone

Alle drones beschikken over meerdere propellers daardoor vallen ze allemaal binnen de categorie multicopters. De hoeveelheid propellers bepaalt de stabiliteit en de wendbaarheid van een drone.

Hierin zijn 3 verschillende modellen:

Stabiliteit drone

Niet alle drones zijn even stabiel. De stabiliteit van een drone wordt bepaald door verschillende factoren. Zoals hierboven genoemd werd o.a. de hoeveelheid propellers. De  stabiliteit komt ook van een versnellingsmeter (versnelling meten en registreren) en gyroscoop (rotatiesymmetrische massa die om zijn as kan draaien). Deze zijn bij de meeste nieuwe modellen aanwezig. Wat ook handig is omtrent stabiliteit bij het filmen is een gimbal. Deze zorgt ervoor dat de camera los van de drone kan bewegen en daarbaast corrigeert ie trillingen van de camera. Zonder deze gimbal zullen de beelden niet geheel stabiel maar schokkerig zijn.

Camera drone

Niet alle drones beschikken over een camera. Sommige drones kunnen wel fotograferen maar niet filmen dus daar moet je op letten bij het kopen van een drone. In sommige gevallen kun je de camera die geleverd wordt bij de drone ook vervangen. Bijvoorbeeld als die camera niet in HD kan filmen maar jij daar wel behoefte aan hebt.

Waar let je op bij het kopen van je eerste drone?

Bij het kopen van een drone zijn een aantal dingen waar je als beginnen rekening mee moet houden. Ik heb een aantal zaken op een rijtje gezet waarbij ik zou advieseren om rekening mee te houden tijdens je eerste drone aankoop.

  • Prijs Spreekt voor zich, bij je eerste drone is het begrijpelijk dat je niet onnodig veel wilt uitgeven.
  • Accuduur – Hoelang kan ie aan een stuk door vliegen, hoelang duurt het opladen van de accu?
  • Reikwijdte en besturing – Hoever kan ie vliegen, kan je ‘m besturen via smartphone of tablet?
  • Camera van de drone – Kan ie filmen of alleen fotograven, hoe is de kwaliteit van de opnames?
  • GPS – Kan ie zelf terug vliegen, kan je de drone een vastgestelde route laten vliegen?
  • Makkelijk bestuurbaar – Is de drone makkelijk te besturen en hoe voelt de controller aan?
  • Gevoeligheid – Kan ie tegen een stootje, en is het duur om de drone te repareren?

7_tips_bij_het_kopen_van_je_eerste_drone

Drone voor beginners, wat is een goede?Drone voor beginners - Ryze tello drone

Dat is natuurlijk lastig om te zeggen want het hangt af wat je er precies mee wilt doen en wat jouw eisen en behoeftes zijn en natuurlijk wat jij er aan uit wilt geven. Volgens velen is de DJI Ryze Tello drone een goed instapmodel voor onder de 100 euro. Deze drone is Powered by DJI, compact, programmeerbaar, video’s opnemen in 720p en foto’s maken met 5 megapixel. Daarnaast makkelijk en veilig om mee te vliegen. Met andere woorden een prima drone voor beginners. Lees hier ook de volledige review van de DJI Ryze Tello die ik heb geschreven.

Wil je wat meer uitgeven dan is bijvoorbeeld de Hubsan H501A wat meer Hubsan H501Ajouw ding. Dit is een drone voor beginners die over vrijwel alle functies beschikt waar normaliter alleen de professionele drones over beschikken. Zoals de waypoints, de orbit en de follow me functie. Deze drone kan in full HD (1080p) filmen, heeft GPS functie en gaat lekker lang mee. Als je wat serieuzer aan de slag wilt is die een goed model om mee te starten.

Wil je gelijk voor het “echte werk” gaan dan kun je bijvoorbeeld ook denken DJI Sparkaan de DJI Mavic Mini Fly. DJI is toch wél echt de koploper en marktleider binnen de drone markt. Deze drone weegt slechts 249 gram, ontwijkt obstakels automatisch, vliegt tot 3 kilometer hoog, extreem lange vliegtijd (30 minuten) op een volle accu, “return to home” functie, heeft een full HD film camera en 12 megapixel. Erg geschikt om mooie video’s te maken en makkelijk te besturen.

5 tips voor beginnende drone-gebruikers

Tip 1: Wetgeving

Leer de wetgeving en regels die voor drone-gebruikers in het leven zijn geroepen. Klinkt vrij logisch, maar wel erg belangrijk! Wees niet die kerel op het nieuws komt voor het (bijna) raken van een vliegtuig. Vooral als je nog bijna tot geen ervaring hebt met drones is dit erg belangrijk. Verdiep je in de regels en wetgeving, dat zorgt er voor dat je uit de problemen blijft.

Tip 2: Niet alle drones zijn klaar om te vliegen
De meeste drones die je kunt kopen zijn klaar om te vliegen. Dat geldt dus niet voor alle drones. Wanneer je op zoek bent naar een drone om te kopen zul je wellicht al tegen een van deze termen zijn aangelopen: RTF, BNF en ARF.

RTF staat voor Ready-To-Fly. Meestal is bij een RTF quadcopter geen montage of installatie vereist. Wat je wellicht wel moet doen zijn een aantal eenvoudige dingen zoals: batterij inladen, propellers aansluiten of de controller verbinden aan de quadcopter.

BNF staat voor Bind-And-Fly. Een quadcopter BNF komt meestal volledig geassembleerd, maar zonder een controller. Met BNF modellen gebruik je de controller die je eventueel al hebt (als het compatible is) en anders kun je er een apart kopen.

ARF staat voor Almost-Ready-to-Fly. ARF Drones zijn meestal quadcopter kits. Ze zijn meestal niet voorzien van een zender of ontvanger en in sommige gevallen kan ook de motor, SER’s, controller en batterij ontbreken.

Tip 3: Niet gaan vliegen met slecht weer

Vlieg niet als het hard regent, er mist hangt of als er een harde wind is. De meeste drones zijn niet waterdicht en water en electronica gaan niet goed samen. Als je gaat vliegen terwijl er regen of mist is dan loop je kans dat er korstluiting ontstaat in je drone. Met harde wind gaan vliegen is ook niet handig want het landen wordt da neen stuk lastiger. Dat kan er voor zorgen dat het jouw propeller of motor kan gaan kosten. Check in je handleiding met welke windsnelheid je drone kan vliegen als je het toch wil doen.

Tip 4: Vertrouw niet blindelings op je GPS

De meeste drones hebben de optie om zelf terug te vliegen naar de plek waar ie opgestegen is. Natuurlijk moet deze locatie wel kloppen anders kun je wel eens een groot probleem hebben en vliegt je drone weg. Zorg dus dat je locatie goed ingesteld staat en check dit goed! Ook kan het zijn dat er een storing in je GPS onstaat. Dit kan komen door een ‘zonne-explosie’. Zodra je GPS geen goede ‘GPS Lock’ heeft, kan de locatie waar ie naar terug moet vliegen niet bepaald worden. Als jouw drone dan in RTH (Return to Home) modus gaat kan het zijn dat ie heel anders heenvliegt dan naar waar jij ‘m op had ingesteld.

 Tip 5: Houd rekening met de accuduur

Uiteraard kun je met elke drone even lang vliegen. Dit heeft met de sterkte van de accu te maken. De geavanceerdere en duurdere modellen hebben een krachtigere accu. Hiermee vlieg je uiteraard langer dan bij een instapmodel. Maar zelfs dan is het niet gauw boven de 30 minuten. Zorg dat je hier rekening mee houdt als je als beginner gaan vliegen.

Man in Gray Jacket Holding Black Drone

 

Droverecencies.nl | Drone Kopen? | Lees Onze Bevindingen Eerst!
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0